Fördomar.

En stark familjefar, hemma-man med stort omsorgsansvar och en stark karriärskvinna som försörjer sin familj?  Skrattade gott när jag såg den första bilden. Det där är verkligen min Ante i framtiden. Och allt som saknades var ett blont skägg :) Inte för att han kommer bli en hemma-man men han tar väldigt mycket ansvar i hemmet. Mer än vad som förväntas av honom enligt norm.
 

Det är med fördomar är något jag alltid intresserat mig för och fascinerats av. Vi alla har fördomar. Vi alla har ju en slags referensram som våra tidigare erfarenheter är präglade utav och har man då en dålig erfarenhet av något/någon är det ju lätt att man använder sig av ett övergripande antagande, som kan vara missvisande mot individen eller en viss grupp utav människor. Om ni hänger med vad jag menar :)Om man har en negativ fördom tycker jag det är viktigt att vara medveten och reflektera kring varför man tänker på ett visst sätt och om en viss person i en viss situation. Vi kan fråga oss själva: Hur kategoriserar vi människor? Hur ser vi på funktionshindrade, homosexuella, äldre, invandrare, psykiskt sjuka, missbrukar etc.  Hur vi ser på män och kvinnor och sterotypa könsroller?Vilka referenser har vi egentligen? Vilken rätt att döma?

 

Ingenting är som det verkar och många människor verkar glömma bort det. Tänk er själva om ni visste vad den här personen gått igenom som ni stör er på. Hade ni varit lika snabba på att döma dem då?

Exempel: 

  • Den snygga, smarta tjejen med perfekta kläder och perfekt liv som alla avundas: Hennes pappa är kriminell och i större delen av hennes liv har han vistas i fängelse. Hon tar hand om sina småsyskon och känner sig ofta deprimerad
  • Den alkoliserade gubben som stinker alkohol, vinglar alltid omkring på stan, ovårdad och stupfull: Hans fru bedrog honom med hans bästa vän, han hamnar i en djup depression och i samma veva gick hans företag i konkurrs.
  • Mamman i familjen som gör karriär och omgivningen surar för att de anser att hon sviker barnen när hon jobbar så mycket:  Hon kommer från arbetarklassen, älskar sina barn över allt annat och har kämpat hårt för att nått sitt mål och försörja sin älskade familj.
  • En tjej med downs- symdrom sjunger glatt på väg till skolan. Hon drar en hel del konstiga eller flyktiga blickar till sig : Hon är väldigt duktig i skolan, har många kompisar och drömmer om att flytta till Hollywood och jobba med musik.
  • En utländsk man på bussen, han luktar konstigt, ingen vill sitta brevid honom: Han kämpar hårt för att lära sig svenska och för att komma in i samhället. Han har hela sin familj i hemlandet och jobbar heltid och kvällar och helger för att kunna försörja sin familj.  
  • Den blygaste pojke i skolan som mobbas, ingen ser eller hör honom: Han tar hand om sin psykiskt sjuka mamma varje dag och känner extrem skuld till sin mamma. Han är duktig på att måla och drömmer om att bli fotbollsproffs.
Dessa egenskaper och attribut är bara exempel och så klart kan tillhöra vem som helst oavsett ålder, kön, klass eller etnicitet.  Det jag vill komma fram till är att fördomar finns och cirkulerar hela tiden, medvetet och omedvetet. Vi behöver reflektera mer och fråga oss själva varför har vi vissa fördomar? Vi styrs inte bara av samhället, politiker och lagar utan vi lever i en demokrati där alla individer måste tillföra något. Det är ändå vi som skapar samhället.Det går inte att älska alla eller vara perfekt på alla sätt men jag tycker ändå alla bär ett eget ansvar att göra vad de kan för att möta varandra med ödmjukhet och respekt.
 
(Ps. Märks det att jag läser till socionom? ;)
Kommentarer
Emelie

Jättebra skrivet! Vi hade en föreläsning om normer i förrgår och föreläsaren tog upp väldigt mycket av det du skrivit om här. Man fick sig en tankeväckare helt klart. Jag försöker applicera det här tänket i vardagen också men det är så himla svårt. Allting sitter så djupt inni en som exempelvis genus, status och kultur. På ett sätt måste normer finnas för att utan dem hade vi inte kunnat läsa av världen utan att allt hade blivit en rörig sörja. Vi måste till viss del dela in folk i "scheman" i huvudet för att kunna fungera. Men som sagt det är både negativt och positivt med normer. Det är när det blir fördomar man måste försöka sätta stopp. Hur många år har du läst? Läser du vid LiU? :)

2012-09-27 @ 19:09:16
URL: http://andasirymden.wordpress.com
R

Hej!

Ja det syns att du läser socionom. Du är väldigt bra på skriva och tydlig med dina meningar. Gör flera liknande inlägg, för dem upskattas starkt av min sida.
Ha det bra Sara!
La Dolce Vita!!!

//R

2012-09-28 @ 20:55:23
URL: http://ladocevita.looky.se
evelina

jättebra och intressant!!

2012-09-29 @ 10:14:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Design by Molly
RSS 2.0