Vad jag gör på socialtjänsten.Många av er har undrat vad jag gör på min praktikplats på socialkontoret(socialtjänsten)och ibland har jag även fått frågan vad en socionom är och vad socionomer egentligen gör. Kortfattat så är socionom egentligen en examensbeteckning och det man kan bli som utbildad socionom är exempelvis socialsekreterare, fältassistent, behandlare/behandlingsassistent, enhetschef, biståndshandläggare, skolkurator och många många fler yrken inom socialt arbete. Det som är gemensamt för dessa yrken är att du arbetar med människor i olika skeden av livet och ofta möter du människor i utsatta situationer. 

Vad jag gör på socialkontoret/socialtjänsten
Jag är på socialkontoret i Norrköping. Mina två handledare är socialsekreterare/handläggare i vuxengruppen. De jobbar med vuxenutredningar gällande personer mellan 18 år och uppåt. Det gäller dock inte äldre och handikappomsorg för det finns en särkild enhet inom vård och omsorg för det. I vuxengruppen är missbruk och bostadslösa vanligt förekommande sociala problem. Jag är inte bara i vuxengruppen utan jag hänger även med i ungdomsgruppen där jag fått ett eget ärende att utreda tillsammans med en annan socialsekreterare. Nu har jag fått mer ansvar och målet är ju att jag ska bli ännu mer självständig under terminens gång med hjälp av handledning. Vanliga arbetsuppgifter för socialsekreterare är att samtala med klienter, åka på hembesök, ha kontakt med anhöriga, skriva utredningar, ha nätvärksmöten, gå på handledning med arbetsgruppen, andra viktiga möten med arbetsgruppen och involverade myndigheter, vidareutbildning, besöka behandlingshem osv. I barn och ungdomsgruppen är det tätare samarbete med föräldrarna och skolan. Eftersom Norrköping är en stor kommun och vi har fyra socialkontor är vissa kontor specialiserade på vissa behandlingsmetoder. Vårat socialkontor är exempelvis specialiserad på ART(en aggressions- och konflikthanteringsmetod) Jag kommer under dessa 20 veckor även vara ett par dagar på ekonomiskt bistånd, biståndshandläggning inom LSS och förhoppningsvis kurator på en skola.

Hoppas ni som undra är nöjda över det svaret.  Jag skulle kunna skriva ännu mer men jag nöjer mig med detta så får ni fråga om det är något ni undrar över :)

Kommentarer
Elin

Tja snygging :) Kom ju på att jag har ett par skinnbyxor hemma :PSpotlife funkar jättebra tycker jag! Mycket enklare att fixa designen är på blogg.se.

Sen visst tar det ju lite tid innan man lär sig allt men jag tycker det funkar jättebra!Kramar

2011-03-02 @ 16:15:00
URL: http://eliins.se
Anna

Det låter som en jätte intressant utbildning och något jag skulle kunna tänka mig jobba med. Vad är det bästa med att jobba med människor tycker du? Tack för en bra blogg :-)

2011-03-02 @ 16:42:01
Nathalie

Det låter ju verkligen som ett jobb som passar dig. Skönt när man hittar rätt sådär! Kram på dig

2011-03-02 @ 17:35:34
URL: http://nathaliegustafsson.blogg.se/
EMELIECATRINE

Åh, tack för tipset snyggo! =) VAMP ska jag kika in. Jag förstår att du är kluven angående Spotlife (alltså vet du hur nära jag är på att skriva Spotify hela tiden eller? HAHA), menar...efter allt vi prata om med bloggen hemma hos mig. Tänk efter ordentligt så du känner att du gör rätt. KRAMIS

2011-03-02 @ 19:30:25
URL: http://emeliecatrine.blogg.se/
eemma

sv: ja de va inte jättekul, men som tur är så är jag frisk igen:)

gud vad snygg din header är. fullkomligt älskar ditt läppstift!

2011-03-02 @ 19:54:37
URL: http://eemz.blogg.se/
Malin

sv: åh tack så mycket!

2011-03-03 @ 00:48:15
URL: http://thephtgrpher.blogg.se/
Caroline

Åh yes. Ett efterlängtat inlägg. Har varit lite nyfiken på vad du haft för dig på praktiken. Är är det som du trodde eller? Känns som man sitter i skolbänken på tok för länge innan man får ut ut pröva sina kunskaper. Och får tillämpa dom.Btw, tycker jag att du klär dig kanon. Ingen sockärringvarning där inte ;)

2011-03-05 @ 13:00:57
URL: http://carromeller.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Design by Molly
RSS 2.0