Svar på kommentar.Fråga: hej! jag är jätte intresserad och vill läsa socionomutbildningn när jag gått ut gymnasiet nästa år. kan du vara snäll och berätta detaljerat om den e du underbar?
förutom att man hjälper utsatta människor,vad får ni göra? vad får ni lära er?ere saker man vet redan ?

vad fick dig att bli socionom? förutom att hälpa människor,djupare anledning?

Svar: Hej Ella!Kul att du är intresserad av socionomyrket!
Jag är ju inte socionom än och kan därför till mesta dels bara svara på vad jag vet än så länge :) Socionomutbildningen är vanligtvis 7 terminer, dvs 3,5 år och 140 poäng. 
Jag har fått en fråga om intagningspoängen för ett tag sedan också. Det ligger runt 16-19 i snitt. Förutom gymnasiebetyg i kärnämnen bör du ha behörighet i matematik A och samhäll A. Men du kan komma in genom högskoleprov också!

Universitetet Campus i Norrköping

Första året läser vi en hel del grundkurser inom socialt arbete. Även grundkurser inom juridik.
Här i Norrköping är det väldigt mycket egen studietid varvat med några föreläsningar i veckan samt grupparbeten. Varje kurs avslutas vanligtvis med en individuell eximinerande uppgift, exempelvis salstenta, hemtenta eller uppsats. 

Vi får lära oss en hel del. Bland annat har jag fått mycket mera kunskap i juridik,olika samhällsvetenskapliga teorier samt förbjupning i sociala problem och behov på individ och samhällsnivå! Eftersom vi är indelade i arbetsgrupper och utbildningen innehåller många grupparbeten har vi även fått lära oss hur det kan fungera att samarbeta i grupp med olika människor. Efter första året kan du åstadkomma en individuell profilering beroende av ditt val av praktik, uppsatsämne och fördjupningskurser

en dag på universitetet, vi har föreläsning

Vi har våran praktik i termin 4. Vart jag ska praktisera har jag inte bestämt mig än. Vi har möjlighet att praktisera utomlands. Indien skulle vara intressant att åka till. Annars kanske jag kommer börja min praktikplats på ett socialkontor här i Norrköping. Jag tror inte jag kommer jobba på socialtjänsten i framtiden men jag tror jag kommer få bredast kunskap av att göra min praktik där.

Det skulle vara intressant att se hur det sociala arbetet fungerar för de mest utsatta i Indien.

Du kan som socionom bla jobba som; kurator t.ex skolkurator eller kurator inom hälso och sjukvård, socialsekreterare, fältassistent eller biståndshandläggare, som enhetschef inom t.ex äldre eller handikappomsorgen, familjerådgivare eller som behandlare t.ex inom psykiatrin, kriminal- eller missbruksvården med mycket mera.

Något jag tror du kommer ha nytta utav innan du söker till socionomutbildningen är om du exepmelvis jobbar inom vården eller annat service yrke för att få mer erfarenhet av att jobba med människor samt bemöta dem i olika situationer. 

Vad som fick mig att vilja bli socionom?Djupare anledning?
Jag har alltid intresserat mig för olika typer av människor och har genom livet fått uppleva en del saker som fått mig att värdesätta livet och människorna omkring mig. Utan att låta allt för klyschig och för att enkelt beskriva varför, så vill jag förmedla hopp.

Oj, långt svar det blev ;D Läs mer om min socionomutbildning här. Hoppas du är nöjd med svaret! Kram
Kommentarer
emma

Det är bara att låna på, kanske lånar någon tillbaka någon gång ;) hoppas att du mår bättre, själv blir jag bara sjukare och sjukare verkar det som :O puss!

2010-05-12 @ 17:00:23
URL: http://entrappaupp.blogg.se/
sissel

240 poäng är utbildningen, för att vara exakt ;) eller 210 är det kanske? nåt sådant iaf

2010-05-12 @ 21:46:11
URL: http://frihetsfabrik.blogg.se/
Caroline

Även jag läser till socionom...håller med dig i det du skriver! Själv tycker jag det är riktigt intressant dessutom!

2010-05-13 @ 22:29:07
URL: http://carromeller.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar:

Design by Molly
RSS 2.0